top of page

PROGRAMMA 2024-2030

Solidair Jette

SOCIAAL BELEID

1.         Meer initiatieven nemen om de sociale cohesie te bevorderen (kwaliteitsvolle openbare ruimten, ontmoetingsplaatsen, buurtevenementen, enz.).

2.         De solidaire kruidenierswinkel CABA Jette ontwikkelen en haar activiteiten meer openstellen voor het grote publiek en haar diensten toegankelijker maken voor een groter deel van de bevolking.

3.         Het netwerk van voedselhulporganisaties in het gebied ondersteunen.

4.         De buurtcomités versterken en materiële steun verlenen.

5.         De sociaal-culturele actoren van de gemeente blijven ondersteunen: CCJ, gemeenschapscentrum Essegem, CBO, Jam’in Jette, Casa Veronica9, enz.

6.         Inclusieve speelmodules in parken installeren en grondmarkeringen aanbrengen die mensen uitnodigen om op de pleinen van Jette te spelen.

7.         Burgerinitiatieven aanmoedigen (collectieve moestuinen, EP-groenvoorziening, boekenboxen, administratieve en logistieke ondersteuning van buurtcomités, enz.).

8.         Twee buurtcentra oprichten, het ene met een fietsherstelcafé en het andere met een kinderdagverblijf (CQD Esseghem).

9.         Een medisch centrum oprichten voor zuigelingen, lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg, met ondersteuning voor gezinnen (project 't Ketje).

 

OCMW

10        ( Vervolgen ) Synergiën tussen sociale instellingen bevorderen.

11.       Ontwikkelen van vrije toegang tot cultuur via steun aan verenigingen (art.27, OCMW)

12.       De band tussen het OCMW, de vrederechter en de politie versterken, in het bijzonder bij de ondersteuning van personen in moeilijkheden.

13.       De strijd tegen non-take up van rechten ontwikkelen, in het bijzonder via communicatie over steunmogelijkheden, middelen en begunstigden.

14.       Een sterker en efficiënter sociaal centrum ontwikkelen in Jette: de gemeentelijke diensten voor sociale bijstand op één plaats concentreren.

15.       Een studie uitvoeren naar alleenstaand ouderschap en de specifieke kenmerken ervan (beschikbaarheid, financiële steun, enz.) en steunmaatregelen voorstellen, zoals het creëren van een deeltijds “art. 60”-statuut.

16.       Blijven nadenken over geestelijke gezondheid en ondersteunende maatregelen voorstellen, zoals het ondersteunen van Brumenta en het bestendigen van de mogelijkheid van psychotherapiesessies in het OCMW tegen een democratische prijs.

17.       Het buitenschoolse kosten gratis maken voor gezinnen met een laag inkomen.

18.       De concepten van giften in een kort circuit vermenigvuldigen: van het ene individu naar het andere organiseren.

19.       Ontwikkelen van een interactieve en dynamische kaart van alle sociale actoren in de gemeente (in ontwikkeling, voor 2025).

20.       De steun aan het sociaal verhuurkantoor behouden en de structuur blijven verbeteren.

 

GELIJKE KANSEN

21.       Van gehandicaptensport een prioriteit maken.

22.       Starten van een nieuw cultureel seizoen met toneelstukken over het thema gender, met voorstellingen over diversiteit, enz.

23.       De openbare ruimte vrouwelijker maken.

24.       Bedrijven en instellingen in HoReCa die hun faciliteiten toegankelijker willen maken, sensibiliseren en ondersteunen bij herinrichtingswerken.

25.       Een toegankelijkheidslabel ontwikkelen door de gemeente om alle winkels en etablissementen in HoReCa te erkennen die toegankelijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit.

26.       Bewustmaking en mobilisatie van burgers op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT), met name door het ophangen van regenboogvlaggen.

 

PASAP

27.       Een peterschapsysteem opstarten voor nieuwkomers (buddywerking.be)

28.       Thematische discussiefora ontwikkelen, in samenwerking met lokale culturele actoren, over uiteenlopende thema's zoals mentale gezondheid, pesten, stress, (alleenstaand) ouderschap, dagelijks leven, enz.

29.       Ontwikkelen en promoten van taal-, alfabetiserings- en conversatielessen in de

gemeente.

30.       De strijd tegen de digitale kloof voortzetten door de gemeenschappelijke openbare digitale ruimte te ontwikkelen in samenwerking met het CIBG en door mobiele antennes te plaatsen in achterstandswijken.

31.       Een “TOBACCO”-plan ontwikkelen voor de gemeente.

 

SENIOREN

32.       Specifieke aandacht blijven besteden aan de activiteiten van senioren in de stad (evenementen, infrastructuur, activiteiten, mobiliteit, enz.) en aan hun zelfstandigheid.

33.       Sensibiliseren en ondersteunen van de ontwikkeling in rusthuizen van een kader dat hun autonomie, hun sterke punten en hun sociaal nut versterkt (“Montessori” type) (reeds gepland voor de VIVA ! Residentie in 2025).

34.       De dienstverlening in het VIVA ! Centrum blijven verbeteren, eventueel in samenwerking met een externe speler.

35.       Mogelijkheden creëren voor discussie met senioren via seniorenverenigingen, de groep van wijze mannen (Labolobo) of een seniorenraad.

36.       Communiceren over bestaande steun om senioren in staat te stellen financiële hulp te krijgen om hun huis aan te passen (opritten, badkuipen, enz.) en hen in staat te stellen langer thuis te blijven wonen.

 

HUISVESTING

37.       Groeps- en studentenhuisvesting in al zijn vormen ondersteunen, ook voor mensen met een handicap.

38.       Stimuleren en publiceren van intergenerationele huisvesting.

39.       Nieuwe woningen bouwen: het project “Van Overbeeke 202” van LOJEGA (17 sociale woningen en 68 doorsnee woningen).

40.       Bestrijding van leegstaande huurwoningen door LOJEGA: opknappen van leegstaande woningen (82); opnieuw verhuren (56) en opstarten van projecten (171).

41.       Het sociaal loket van het OCMW ondersteunen dat mensen helpt bij het vinden van een
woning.

42.       De steun aan het sociaal verhuurkantoor te Jette voortzetten en de structuur verder verbeteren zodat het zijn portefeuille flats efficiënt kan beheren.

Stralend Jette 

SENIOREN

43.       Aangepast vervoer aanbieden voor alle mensen met beperkte mobiliteit.

44.       Mobiliteit vergemakkelijken: het systeem van taxibonnen en het collectieve systeem “VIVA ! Mob” en de ‘TukTuk’ dienst promoten.

45.       Het aanbod van activiteiten en excursies voor senioren en jongeren versterken.

 

JEUGD

46.       Jeugdbewegingen steunen (vooral op logistiek gebied).

47.       Betere informatie verstrekken over opleidingsmogelijkheden voor jongeren (werkgelegenheids- en opleidingsproject voor 18- tot 25-jarigen).

48.       Een antenne Info-jongeren oprichten in Jette.

49.       Discussiegroepen aanbieden over de thema's toekomst, werkgelegenheid, vooruitzichten, enz.

50.       NL en FR jongerenraden weer op gang brengen.

51.       “De Branding” nieuw leven inblazen.

 

STEDELIJK ENTERTAINMENT

52.       Verlevendigen van straten en buurten door activiteiten waarbij buurtbewoners betrokken zijn (steun voor buurtfestivals, buurtfeesten).

53.       Synergiën ontwikkelen tussen leegstaande winkels en lokale kunstenaars en leegstand beter bestrijden.

54.       Financiële en logistieke steun verlenen aan buurtcomités voor straatevenementen (rommelmarkten, buurtfeesten, enz.).

55.       De woensdagmiddagactiviteiten op het Spiegelplein in de zomer behouden.

56.       Nieuwe en gevarieerde activiteiten voor jongeren organiseren op het Kardinaal Mercierplein.

 

 CULTUUR

57.       Culturele evenementen ondersteunen zoals: Jazz Jette June, Jam'in Jette, Feria, Gemeenschapsfeest, Voenk, Festival 0-6, rondreizende troepen, Klassiek in de Abdij, Joêrmet festival, Artiestenparcours, enz.

58.       “Tournee lokaal” weer op gang brengen : concerten in cafés door Jetse artiesten.

59.       Initiatieven voortzetten om kunst in de openbare ruimte te integreren (met name beeldende kunst en muziek, met name door mozaïeken en fresco's te ontwikkelen, een echte Jetse identiteit).

60.       Een multicultureel project ontwikkelen in de ruimte van de Sint-Pieterskerk.

61.       LA MADELEINE-project => een positief multi-diensten project voor de gemeente ondersteunen: sociaal-cultureel restaurant, tijdelijke artistieke bezetting, gedeelde diensten, enz.

 

BIBLIOTHEKEN EN CULTUREEL CENTRUM

62.       De twee bibliotheken EN het cultureel centrum renoveren, afhankelijk van de beschikbaarheid van regionale of federale financiering (Berliris, EFRO, enz.).

63.       Het aantal beschikbare media uitbreiden: spelletjes, video's, digitaal aanbod, tijdschriften, enz.

64.       50 jaar bibliotheek vieren in 2025.

 

ONDERWIJS EN JONGE KINDEREN

65.       Een nieuw kinderdagverblijf met 21 plaatsen creëren (CQD Esseghem).

66.       Een nieuwe kleuterschool “Les Petits Ballons” bouwen.

67.       Geweld tegen kinderen bestrijden door de schoolomgeving erbij te betrekken: pedagogisch personeel opleiden om situaties op te sporen en kinderen leren hun grenzen te herkennen en te respecteren, door een beroep te doen op gespecialiseerde verenigingen.

 

NL ONDERWIJS

68.       Een nieuwe NL Academie bouwen.

69.       Een nieuwe  NL Van Asbroek kleuterschool bouwen.

70.       “Brede Scholen” ontwikkelen in het NL onderwijs: samenwerking tussen verschillende diensten met betrekking tot onderwijs, welzijn, jeugd, sport, cultuur, bescherming, enz. om de vaardigheden van kinderen te versterken en zo hun ontwikkelingskansen te optimaliseren.

 

SPORT

71.       Bouwen van een skatepark in het Jeudpark.

72.       Het tweede basketbalveld in het Jeugdpark herinrichten.

73.       Optimaliseren van het gebruik van het sportcentrum (maximaliseren van de bezetting).

74.       Een inleidend hockeyveld aanleggen in Heymbosch.

75.       Een multisport plaat ontwerpen in het Jeugdpark (dans, hiphop, urban sports, enz.).

76.       Een nieuwe multifunctionele infrastructuur bouwen in het gemeentelijk stadion (Expo) met kleedkamers, cafetaria, ontmoetingscentrum, enz.

77.       Lokale sportclubs helpen om hun lidmaatschapsgeld democratisch te houden.

78.       Twee padelbanen aanleggen.

79.       Aantrekkelijke tarieven aanbieden voor alle inwoners van Jette in het zwembad Nereus.

80.       De toegang tot sportfaciliteiten voor verenigingen verbeteren zodat kinderen uit kansarme milieus kunnen sporten.

 

ACADEMIE

81.       Arte factory - Rivierendreven renoveren voor een nieuwe FR academie.

82.       Met het oog op een mogelijke “Pact voor Uitmuntendheid”, de academie en lokale scholen samenbrengen.

Jette Duurzaam 

GOED BESTUUR (WAARVAN FINANCIËN), TRANSPARANTIE EN TOEGANKELIJKHEID

83.       Het beleid van inclusieve tewerkstelling binnen het gemeentebestuur (tewerkstelling van mensen met een handicap, gendergelijkheid, enz.) versterken.

84.       Installatie van digitale informatiepanelen.

85.       Een burgerraadpleging voorstellen bij de start van grote projecten die rechtstreeks betrekking hebben op het dagelijkse leven van de burgers en de opkomst van ideeën en reflecties aanmoedigen via met name collectieve intelligentieprocessen.

86.       Een communicatie voorstellen die toegankelijk is voor alle doelgroepen en die aan de behoeften van de burgers (digitale panelen, AI, website, enz.) beantwoordt.

87.       Het gevoel van uitsluiting als gevolg van digitalisering bestrijden, met name door administratieve procedures te vereenvoudigen en hulp te bieden aan degenen die het nodig hebben.

88.       Het subsidieproces versnellen en objectiveren, met transparante criteria en zo weinig mogelijk administratieve formaliteiten.

89.       De administratie moderniseren (vermindering van ruimtes en kosten, ruimtes aangepast aan afwisseling met telewerken, enz.).

90.       De openingstijden van de administratie verbeteren : plan om 2 avonden/week

en/of 2 middagen/week  te openen.

91.       De digitalisering van diensten versterken, zonder degenen uit te sluiten die geen toegang hebben tot deze digitalisering.

 

HANDEL

92.       Jonge Jetse ondernemers ondersteunen, en in het bijzonder de kwaliteit en de lokale winkels, met name door de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren (verlichting, trottoirs, toegankelijkheid, enz.).

93.       Ondernemerschap ondersteunen en aanmoedigen (met name via Hub.brussels).

94.       De strijd tegen winkelleegstand verhogen door belastingverhoging.

95.       De openbare ruimte verlevendigen met lokale ambulante handel die beantwoordt aan de behoeften en verlangens van de bevolking.

96.       Deelnemen aan de ontwikkeling van het lokaal economisch loket Noord-West.

97.       Planningsprocedures voor zelfstandigen en ondernemers vergemakkelijken.

 

MILIEU

98.       Al onze groene ruimten, parken en bossen beschermen en nieuwe creëren, openbare ruimten en scholen begroenen (p2018).

99.       Een nieuw park en ontmoetings- en ontspanningsruimtes creëren op de site van Esseghem dankzij het CQD Magritte (p2018).

100.     Nieuwe groene en blauwe maaswijdte-projecten uitvoeren: boomaanplantingen op wegen, bloemrijke gevels, pocketparks, gemeenschappelijke moestuinen, opmerkelijke boomroutes, enz.  

101.     Fotovoltaïsche panelen blijven installeren en onze gebouwen renoveren om het energieverbruik te verminderen.

102.     De biodiversiteit beschermen en verbeteren: uitbreiding van bloemenweiden, honingplanten, laat maaien, enz.

103.     Informatieborden plaatsen in groene ruimten om informatie te geven over opmerkelijke boomsoorten.

104.     Voortzetting van de premies voor sterilisatie van zwerfkatten.

105.     Vrijloopgebieden voor honden handhaven.

106.     Verdwijning van bedreigde vogels tegengaan.

107.     Onze strijd tegen het overvliegen van Jette voortzetten: juridische stappen, geluidsniveaumeters, enz.

108.     Een zo passend mogelijke dekking verdedigen (emissies, natuurlijke corridors voor fauna en flora, landschappen, enz.) van de Ring in het kader van het verbredingsproject en het knooppunt zo ver mogelijk van woongebieden houden. 

109.     De gemeente voorbereiden op de gevolgen van de toekomstige klimaatverandering en onze emissies verminderen, rekening houdend met de sociale impact van de geplande maatregelen (Lucht-Klimaatplan)

- Een programma uitvoeren om de daken van gemeentelijke gebouwen te isoleren.

- Energie besparen door energieverslindende  apparatuur en oude verwarmingssystemen te vervangen, te beginnen met de meest energie-intensieve en vervuilende (oliegestookte verwarmingssystemen).

- Het gebruik van deel-elektrische voertuigen, fietsen, stimuleren door informatie- en bewustmakingscampagnes en focusgroepen.

- Streven naar nul afval in de administratie en scholen sensibiliseren.

- Lokale buurtwinkels (ambachtelijke, korte keten) en duurzame bedrijven (afvalvrij, seizoensgebonden, biologisch, fairtrade, enz.) bevorderen en ondersteunen.

- Ruimtes (parkings, pleintjes, enz.) meer waterbestendig maken.

- De volle grond-gebieden vergroten.

- Voorrang geven aan beplanting in gebieden die gevoelig zijn voor oververhitting.

- Natuurgebieden en bomen toevoegen in herinrichtingsprojecten voor scholen.

110.     Stadslandbouw en agro-ecologie ontwikkelen.

111.     Vergroening en waterbestendig maken van het Spiegelplein (VISUALS).

112.     Een groot recyclingcentrum ontwikkelen: een recyclingcentrum/herstelling/hergebruik van kleding, meubels, apparaten, enz.

113.     De kinderboerderij ondersteunen, met name voor het project “koolstofneutraliteit”.

Jette net en veilig

BEVEILIGING VAN HET OPENBAAR GEBIED

114.     Een nultolerantiebeleid ontwikkelen voor schone straten en veilige buurten, met name door nieuwe bewakingscamera's te installeren.

115.     Samen met de politie prioriteit geven aan de bestrijding van allerlei vormen van criminaliteit: scooters en fietsen op trottoirs, sigarettenpeuken, stadsrodeo's, zeer lawaaierige voertuigen, illegale stortplaatsen, enz.

116.     De voetpaden, straten en openbare ruimten renoveren om ze gebruiksvriendelijker, toegankelijker, beter bereikbaar voor het openbaar vervoer, het parkeren voor de buurtbewoners en het comfort voor zwakke weggebruikers.

117.     Stedelijke voorzieningen en ontwerpen van nieuwe ideeën organiseren  die aangepast en toegankelijk zijn.

118.     Veiligheidsvoorzieningen (acties PAVE charter ): ontwikkelingen om de snelheid te verminderen en, indien van toepassing, de veiligheid rond scholen verbeteren.

119.     Alle zebrapaden verlichten.

120.     Veilige en goed zichtbare fietspaden aanleggen en onderhouden waar het mogelijk is.

121.     Doorgaan met het installeren van fietsenstallingen (fietsboxen, rekken, enz.) om aan de vraag te voldoen, zonder onnodige parkeerruimte te verspillen.

122.     Beter onderscheid maken tussen gebieden die bedoeld zijn voor verschillende gebruikers om conflicten tussen verschillende gebruikers te voorkomen. De gebieden waar verschillende vervoerswijzen elkaar kruisen (bijv. Spiegelplein) beveiligen en identificeren door de autoverkeerstromen, voetgangers en fietsen beter te scheiden.

123.  De veiligheid van het kruispunt Broustin versterken, voor een rustige buurt.

 

 STEDENBOUW/PARKEREN

124.     Het inclusieve karakter van de openbare ruimte verbeteren : kleurrijke zebrapaden,

ruststoelen en banken, hoogwaardige verlichting.

125.     Het aantal parkeerplaatsen voor autodelen vergroten.

126.     Het netwerk van fietsenstallingen uitbreiden, inclusief voor grote hoeveelheden.

127.     Het aantal parkeerplaatsen buiten de straat voor bewoners vergroten

(bedrijven, supermarkten, enz.).

128.     De openbare ruimte delen voor alle vervoerswijzen om conflicten te vermijden: voetgangers, PMR's, fietsen, openbaar vervoer, auto's, enz.

 129.     Evaluatie van Dropzones.

 130.     Vervallen gebouwen, onbewoonbare woningen actief bestrijden alsook van leegstand

in openbare huisvesting.       

 

BOUWWERKEN EN RENOVATIES

131.     Herinrichting van het Van Gehuchtenplein

132.     Het Jean-Louis Thijsplein groener en geluiddichter maken

133.     Lecharlierlaan met veiligere toegang tot scholen en kinderdagverblijven

134.     De rotonde Belgica vernieuwen ter voorbereiding op de komst van de tram

135.     Het Amnesty Intenrational plein vernieuwen zonder de mobiliteit in het gedrang te brengen

136.     Het Spiegelplein vergroenen

137.     Aanleg van een park langs de treinsporen op de site Esseghem

138.     De Heymboschlaan renoveren

139.     De openbare ruimte in de Esseghemwijk herinrichten

OVERZICHT 2018-2024

VEILIGHEID GARANDEREN

  • Verhoging van het aantal politieagenten.

  • Oprichting van het EVA-project voor betere ondersteuning van slachtoffers van huiselijk geweld en betere coördinatie van de diensten in de politiezone in deze specifieke gevallen.

  • Stabilisatie van het preventieteam (zoek één of twee acties in het actieplan?).

  • Versterking van het team van gemeenschapswachters.

  • Voortzetting van de installatie van een netwerk van beveiligingscamera's, met name op de site Esseghem in LOJEGA.

  • Meerdere samenwerkingsverbanden met onze lokale politie om ongeregeldheden en drugshandel te bestrijden.

  • Organisatie van drie avondbijeenkomsten tussen bewoners, onze lokale politie en de burgemeester om veiligheidskwesties te bespreken.

  • Snelheidsovertredingen in woonwijken bestrijden (snelheidscontroles, wegmarkeringen, snelheidsmeters, radarcontroles ter plaatse, enz.).

  • Onveiligheidsgevoel bestrijden door meer maatregelen te nemen om de sociale controle te bevorderen (inrichting van openbare ruimten, ontmoetingsplaatsen, verlichting, buurtevenementen, bewakingscamera's, enz.).

 

ECONOMISCH, COMMERCIEEL LEVEN en EVENEMENTEN

  • Behoud en coördinatie van lokale en duurzame producten op het Kardinaal Mercierplein “Jette Met”.

  • Verschillende samenwerkingen met grote winkelketens in het centrum van Jette (Delhaize Theodor, Carrefour, Colruyt).

  • Ondersteuning van winkeliers tijdens de werf van tram 19 (compensatie, herbruikbare tassen, dubbele signalisatiecampagne, enz.).

  • Samenwerking met Batopin voor een optimaal netwerk van geldautomaten in Jette.

  • Wekelijks beheer van de zondagsmarkt: plaatsing van marktkramers, schoonmaak, aanpassing aan lopende werken, enz.

  • Voortdurende strijd tegen leegstaande handelsruimtes.

  • Opstelling van een gemeentelijk actieplan voor duurzame en eerlijke handel.

  • Installatie van parasolpalen in onze belangrijkste winkelstraten zodat restaurants en cafés geen parasolstandplaatsen hoeven te gebruiken.

  • Ondersteuning van de lokale handel: covid premies, activiteiten georganiseerd in winkelstraten, enz.

  • Oprichting van een commerciële incubator - l'Auberge Espagnole (partnerschap met Hub.brussels om de lokale handel te stimuleren).

  • Oprichting van een horeca-incubator - Kokotte (partnerschap met Hub.brussels) .

  • Organisatie van een evenement om contacten tussen lokale handelaars te bevorderen - Business Network Meeting - in de Abdij van Dielegem (partnerschap met Hub.brussels).

  • Ondersteuning van de oprichting van een nieuwe winkeliersvereniging Shop 1090.

  • Ondersteuning en vergemakkelijking van de herinrichting van de benedenverdieping van het station van Jette.

  • Zomerevenementen voor kinderen op woensdagnamiddag om mensen naar het Spiegelplein te lokken.

  • Ondersteuning van buurtcomités voor rommelmarkten en festivals.

  • Een jaarlijkse markt die ondanks crisissen en bouwwerkzaamheden (op één keer na) grote mensenmassa's blijft trekken.

  • Kerstmarkt.

  • Eieren zoektocht.

  • Eindejaarsverlichting.

 

EEN MODERN, PROFESSIONEEL BESTUUR EN EEN VERANTWOORDELIJK BEHEER

  • Acties ter verbetering van de toegankelijkheid van openbare ruimten onder het label Handicity.

  • Gelabelde gemeente “eerlijke handel”.

  • Digitalisering van documenten die nuttig zijn voor burgers en online toegankelijkheid van documenten.

  • Plan om de toegang tot diensten op afspraak te verbeteren (online, telefonisch).

  • Creëren van tijdsloten voor toegang tot diensten op woensdagmiddag voor gezinnen met kinderen.  

  • Sociale vrede binnen de administratie sinds 6 jaar dankzij goede gesprekken op alle niveaus met vertegenwoordigers van het gemeentepersoneel.

  • Salarisverhogingen voor het personeel.

  • Tewerkstelling van gehandicapten (in samenwerking met verenigingen).

  • Bewustmaking/training gemeentepersoneel :

    • diversiteitskwesties, vooroordelen, stereotypen en de aanwerving van gehandicapten.

    • interculturaliteit (stewards).

    • deelname aan de actie All Genders om het bewustzijn over LBGTQI+ te vergroten.

    • terbeschikkingstelling in onze bibliotheken van boeken die homoseksualiteit demystificeren en alle stereotypen bestrijden.

  • Consolidatie van bijna alle HQ-diensten op de Wemmelsesteenweg 100.

  • Opstellen van een plan voor modernisering van de werkruimte: vergroten van de flexibiliteit van de werkplekken, verkleinen van onze ecologische voetafdruk, besparen van energie, verlagen van de bedrijfs- en onderhoudskosten.

  • Aanpassing aan moderne werkmethoden (telewerken, videoconferenties, papierloos werken, enz.).

  • Creëren van synergiën tussen de gemeentelijke administratie en het OCMW.

  • Gebruik van gegroepeerde aankopen en gezamenlijke overheidsopdrachten.

 

GEMEENTELIJKE COMMUNICATIE

  • Proactieve informatieverstrekking aan de bewoners, met name bij werkzaamheden, enz.

  • Aanwezigheid van de gemeente op sociale netwerken.

  • Een communicatieplan Visie 2030 opstellen om de communicatie met de verschillende belanghebbenden (inwoners, verenigingen, partners, handelaars en winkeliers ...) te verbeteren en aan te passen.

  • Jaarlijks een grote enquête uitvoeren om de mening van de inwoners te peilen.

  • De installatie van 2 digitale informatiepanelen is aan de gang.

 

FINANCIEN

  • Ondersteuning en bijstand aan de meest kwetsbare groepen tijdens de COVID-19-crisis in 2020-2021, energie in 2022 en inflatiecrisis in 2022-2023.

  • Beheer van investeringen en van het financiële evenwicht van de gemeente.

  • Belastingdruk behouden op de diensten en kosten van de gemeente.

​

OPENBARE RUIMTE

  • Lopende stedenbouwkundige vergunning voor de toekomstige aanleg van een nieuwe tramlijn die de toegang tot het stadscentrum vergemakkelijkt en de renovatie van de hele Belgica-wijk.

  • Voltooiing van tramlijn 9 naar de Heizellaan Dikke Beuklaan/Square Palfijn.

  • Volledige renovatie van de Léon Theodorstraat, De Smet de Naeyerlaan, Odon Warlandlaan, Jules Lahayestraat.

  • Aanleg van een pocketpark tussen Ontmijnerslaan en de DSDN laan: opwaardering van de geklasseerde boom, aanleg van een fietspad en een wandeling langs de begraafplaats.

  • Vergroening, waterdichting, zachte mobiliteit en creatie van ontmoetingsplaatsen langs de tramlijn.

  • TOTAAL behoud van groene ruimten en het milieu.

  • Installatie van tientallen bankjes in alle wijken.

  • Overname van het NMBS-perceel langs de spoorlijn en de site van Esseghem met het oog op de aanleg van een nieuw park.

  • Aanleg van verschillende mozaïekwerken in de gemeente: het Koning Boudewijnpark, het Garcetpark en het Mercierplein, bestrating in de Léon Theodorstraat.

  • Realisatie van meer dan 10 monumentale fresco's in de gemeente.

  • Aanpassing van de toegang tot parken en kinderspeelplaatsen voor mensen met      

      met een handicap.

  • Totale renovatie van de openbare ruimte in de winkelwijk Spiegel, met de renovatie van de Timmermansstraat en de Léopold I straat om de doorstroming en de veiligheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren.

  • Installatie van een drinkwaterfontein in het Koning Boudewijnpark.

  • Beveiliging van verschillende voetgangersoversteekplaatsen, met name door het verbeteren van de verlichting en het vrijmaken van voetpadranden, met bijzondere aandacht voor de zone rond scholen.

  • Jean-Louis THYS plein: herinrichtingswerken en akoestische verbetering door de installatie van een microbos.

  • Opstelling van de plannen en stedenbouwkundige vergunningen voor de toekomstige herinrichting van grote openbare ruimten in samenwerking met de MIVB, het Gewest en onze buurgemeenten. (* zie ons programma 2024-2030):

o heraanleg van het Vangehuchtenplein, G. De Greeflaan o aanleg van een grote, voor buurtbewoners toegankelijke parking op de site van het Bruggmanziekenhuis. o Renovatie van gevel tot gevel van de Leopoldstraat I straat o Belgica...

 

MOBILITEIT

  • Voortzetting van de installatie van beveiligde “velobox” in de wijken, ook voor bakfietsen (+/- 40 nieuwe).

  • Aanleg van nieuwe veilige fietspaden: begraafplaats Jette en verschillende andere in de toekomst, zoals de cyclostrade in de Serkeynstraat, de verbinding station Jette - Bockstael via de site Esseghem en de brug Heilig Hart (zie programma 24-30).

  • SAVE-label: red het leven van onze kinderen. De prijs erkent de inspanningen van de gemeente om de verkeersveiligheid te verbeteren en “kwetsbare weggebruikers” te beschermen.

  • Renovatie van voetpaden om ze comfortabeler te maken voor voetgangers.

  • Voortzetting van fietspremies.

  • Zones inrichten voor scooters en deelfietsen (+/- 50 zones in heel Jette) om het achterlaten van materiaal op trottoirs en ongeschikte plaatsen tegen te gaan.

  • De kwaliteit van het tramnet in de gemeente verbeteren (renovatie van de wegen, verbetering van de dienstverlening, aanpassing van de haltes voor mindervaliden, ontwikkeling van een multimodaal knooppunt met de komst van een nieuwe tram rechtstreeks naar het stadscentrum).

  • Werven begeleiden en samenwerken met gewestelijke actoren (MIVB, Mobiel Brussel, ...) om de omgeving van tramlijnen zo efficiënt mogelijk te renoveren.

  • Vermindering van het verkeer in de wijk Broustin / Vanderborght / Opstellen van plannen voor de toekomstige herinrichting van de Broustinlaan.

  • Uitvoeren van een grote wijkenquête over het mobiliteitsplan Lecharlier en rekening houden met de resultaten.

  • Weggebruikers bewust maken van de noodzaak om de ruimte te delen tussen de verschillende vervoerswijzen.

  • Overeenkomsten met de NMBS en Apcoa om de toegang tot goedkope parkeerplaatsen buiten de straat te vergemakkelijken voor bewoners van de Theodor-site.

  • Contacten met verschillende bedrijven en flatgebouwen om 's avonds en in het weekend parkeerplaatsen ter beschikking te stellen van buurtbewoners.

  • Uitbreiding van het aantal gedeelde autostations (ook elektrische) in de gemeente.

  • Intensievere ontwikkeling van oplaadpunten voor elektrische auto's in de openbare ruimte.

  • Aanleg van een schoolstraat aan het Sint Pieterscollege en een toekomstige Loossensstraat (J. Brel) in het kader van de CQD-werken.

  • Bouw van een voetgangersbrug om het voetgangers-, PBM- en fietsverkeer tussen Ganshoren en Jette te vergemakkelijken (voetgangersbrug Jeanne Partous).

  • Installatie van 2 grote fietsenstallingen (project in uitvoering) aan het sportcentrum en de Jules Lahayestraat

 

HET WIJKCONTRACT MAGRITTE :

  • In samenwerking met de buurtbewoners werd een plan uitgewerkt voor de volledige heraanleg van de site van Esseghem tot een grote groene ruimte, ontmoetings- en ontspanningsruimtes en sport- en gemeenschapsvoorzieningen.

  • Monumentaal fresco gekozen door buurtbewoners.

  • Crèche en gemeenschapscentrum in aanbouw.

  • Buurtcentrum - herstelling café CHA 3: opdracht voor werken gegund in 24.

​

EEN NETTE GEMEENTE... MET DE HULP VAN DE INWONERS

  • Opstellen van een 10-puntenplan voor netheid, unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.

  • Versterking van de schoonmaakploegen en aanwerving van nieuwe openbare netheidscontrollers.

  • Veralgemening van ondergrondse glasbollen.

  • Installatie van selectieve afvalbakken voor PMC.

  • Installatie van 14 “Big Belly”-bakken met grote capaciteit.

  • Rationalisatie van de verdeling van openbare vuilnisbakken om sluikstorten beter te kunnen bestrijden + opvolging van de resultaten van deze maatregel.

  • Installatie van asbakken op alle openbare afvalbakken en recycling van ingezamelde sigarettenpeuken.

  • Buurtinzamelingsacties voor grofvuil 12 keer per jaar.

  • Aanschaf van nieuwe elektrische voertuigen voor het ophalen van huisvuil.

  • Aanschaf van elektrische fietsen voor veegploegen.

  • Aanschaf van nieuwe camera's om sluikstorten beter te kunnen bestrijden (3 camera's operationeel).

  • Operatie “Balai Jettois” : jaarlijkse voorjaarsschoonmaak met bewoners.

  • Bewustmakingscampagnes over netheid, afvalsortering en respect voor het milieu in onze scholen.

  • Oprichting van een openbare netheidsbrochure die in alle brievenbussen wordt verspreid.

  • Nauwere samenwerking en betere coördinatie met het ABP.

  • Verschillende originele sensibiliseringscampagnes met video's, tags, posters, enz.

  • 2 rondes van bijeenkomsten van burgers van de openbare netheid in alle wijken van Jette.

  • Elektrificatie van onze straatveegmachines en -karren.

  • Netheid en cultuur: openbare afvalbakken beschilderd door kunstenaars.

  • Netheid en milieu: recycleren van organisch afval en scholen betrekken bij het sorteren van afval.

  • Verspreiding onder het grote publiek van oranje bakken voor organisch afval.

  • Verdubbeling van het aantal gezamenlijke controleoperaties van politie/PPP en ABP (twee keer per maand).

 

BIJDRAGEN AAN EN VERSTERKEN VAN DE BESCHERMING VAN ONS MILIEU-ERFGOED

  • Campagne en mobilisatie om het Laarbeekbos te redden van ringuitbreiding.

  • Juridische actie en politieke sensibilisering rond de problematiek van de vliegtuigen die over Jette vliegen: constante verdediging van onze belangen, tussenkomst in de milieuvergunning, verkrijgen van een nieuwe geluidsmeter in Jette.

  • No Impact Jette-programma: huishoudens blijven mobiliseren om afval en energieverbruik te verminderen en duurzaam te consumeren.

  • Oprichting van een bomenplan om de openbare ruimte groener te maken.

  • Herinrichting van onze parken om de biodiversiteit, de infiltratie van neerslag en het comfort voor dieren te verbeteren, en tegelijkertijd praktische zones aan te leggen voor wandelaars en fietsers.

  • Steun voor burgerinitiatieven zoals compostering, collectieve moestuinen, eetbare producten....

  • Aanleg van een pocketpark langs het kerkhof van Jette (zie bouwplaatsen).

  • Distributie van fruitbomen.

  • Aanleg van bloemenweiden (6 in totaal!).

  • Aanplanting van fruitbomen en aanleg van moestuinen in scholen.

  • Deelname aan waterdagen in het Koning Boudewijnpark.

  • Bewustmakingscampagnes tegen pesticiden.

  • Sterilisatiebeleid voor zwerfkatten met buurtbewoners.

  • Open milieudagen (om de twee jaar).

  • Lezingen en wandelingen over het groene netwerk.

  • Bestrijding van invasieve planten (bv. Japanse duizendknoop in Heymbosch).

  • Voortzetting van het charter voor de vergroening van de openbare ruimte.

  • Vergroening (boombakken, bloembakken, klimplanten, plantenbakken, enz.)

  • Terbeschikkingstelling van gratis zaden in de zadenbib (bibliotheek)

  • Ondersteuning voor Repair Cafés.

  • Organisatie van een groot aantal workshops over het kweken van planten in de stad, thuis en op balkons.

  • Ondersteuning van de installatie van een klimplant op de gevels van gebouwen tijdens de renovatie van voetpaden.

  • Ontwikkeling van tuinderijen (kinderboerderij, Schapenweg, ....)

  • Jaarlijkse campagne voor afvalvermindering.

  • Installatie van fotovoltaïsche panelen en groene daken.

  • Opnemen van duurzame clausules in openbare aanbestedingen.

  • Milieuvriendelijke producten aankopen.

  • Recycling en sorteren van afval (computers, cartridges, flessendoppen, papier, mobiele telefoons, enz.).

  • Terbeschikkingstelling van fietsen aan gemeentepersoneel als onderdeel van hun takenpakket.

  • Bouw en renovatie van gemeentelijke gebouwen met de nadruk op passief of laag energieverbruik.

  • Ontwikkeling van een ambitieus Lucht-Klimaatplan, in samenwerking met de lokale overheid en omwonenden, dat een breed scala aan maatregelen omvat om onze klimaatdoelstellingen te bereiken.

  • Deelname aan verschillende projectoproepen (Beliris, EFRO, enz.) om fondsen te verkrijgen voor de renovatie van onze culturele gebouwen.

  • Ontwerp en ontwikkeling van het toekomstige Noord-West Recypark met het ABP, Uytenhovestraat.

  • Oprichting van een intergemeentelijk recyclagecentrum in de wijk Jettois, in de buurt van het toekomstige North-West Recypark.

  • Uitvoering van het verbod om levende dieren op de jaarmarkt te verkopen en het gebruik van dieren (pony's, enz.) op kermissen.

 

BABY’S/ JONGE KINDEREN / TIENERS

  • Wederopbouw van de nieuwe Dageraadschool.

  • Plannen maken en starten met de bouw van een nieuwe Nederlandstalige Van Asbroeck academie.

  • Opmaak plannen en start bouw nieuwe Nederlandstalige kleuterschool Van Asbroeck.

  • Toekomstige renovatie van de kleuterschool FR “Dikke beuk”: start van de werken 24 mei (inkom 26 september).

  • Geïntegreerd Breed Onthaal - sociale ondersteuning in scholen

  • Renovatie en waterdicht maken van schoolpleinen: Aurore, Van Asbroeck, Jacques Brel.

  • Een efficiënter, gecentraliseerd en digitaal registratiesysteem voor onze scholen.

  • Installatie van wifi in scholen voor onderwijzend personeel.

  • Versterking van de FR-academie en verbetering van de lokalen.

  • Invoering van gezonde en duurzame eetgewoonten op school als onderdeel van de “Good Food”-strategie.

  • Meer IT-cursussen in de bibliotheek.

  • Studenten blijven verwelkomen tijdens blokkades.

 

JEUGD EN VRIJE TIJD

  • Organisatie van de vakantiekampen Kids Hollidays en mogelijkheden voor tientallen studentenjobs in het kader van Kids H.

  • Activiteiten “Plek voor Tieners” en “Plek voor Kinderen” (excursies voor tieners naar de grotten van Han, Pairi Daiza, enz.)

  • Terbeschikkingstelling van opslagruimte voor jeugdbewegingen en jaarlijkse financiële steun voor hun activiteiten.

 

JONGE KINDEREN

  • Oprichting (via het wijkcontract) van een nieuw kinderdagverblijf in de wijk Esseghem.

  • Een efficiënter en gecentraliseerd registratiesysteem.

  • Organisatie van het familiefeest.

  • Festival 0-6 in het Cultureel Centrum.

  • Filmvoorstellingen “Ciné Kids”.

 

SOLIDAIR ZIJN

  • Ontwikkeling van een 2de transversaal sociaal actieplan (PASAP), in samenwerking met verenigingen. Dit plan bestaat uit 50 acties rond 10 thema's: sociale cohesie, huisvesting, sociale communicatie, digitale kloof, sociale coördinatie, tewerkstelling en opleiding, toegang tot rechten, gezondheid, scholing, eerstelijnsbijstand.

  • De bouw van een nieuwe Nederlandstalige school met refter en bi-communale sporthal.

  • Uitvoering van een Gelijke Kansen 2020-2024 plan en de ontwikkeling en de betrokkenheid van een Sociaal Actieplan 2021-2026.

  • Actualiseren van de sociale gids voor maatschappelijk werkers, gebruikers en vrijwilligers.

  • De gemeente + OCMW (VIVA ! Residentie - VIVA ! Centrum + administratie) zullen meer dan een dozijn mensen aannemen op basis van “artikel 60”-contracten om diensten te verlenen aan burgers (netheid, beplanting, kinderen, enz.).

  • Versterking van partnerschappen met sociale actoren.

  • Doorlopende intensieve renovatie van sociale woningen (Florair 1 en 2, Esseghem).

  • Uitvoering van het contract voor sociale cohesie.

  • Organisatie van begrafenissen voor geïsoleerde overledenen.

  • Sociaal-culturele partnerschappen tussen de gemeente/OCMW/verenigingen (cultureel centrum, participatief theaterproject, ondersteuning van buitenschoolse activiteiten voor gezinnen)

  • Verschillende samenwerkingsverbanden tussen de gemeente, het OCMW en talrijke verenigingen. Met name onder de paraplu van de sociale coördinatie.

  • Herdenkingen en steun aan veteranenbewegingen.

  • Feminisering van de openbare ruimten (vrouwelijke benamingen voor openbare ruimten).

  • Bevordering van het respect voor alle geslachten en seksuele geaardheden (regenboog in gemeentelijke gebouwen + aanleg van gekleurde zebrapaden, enz.)

  • Verbeteringen aan stedelijke voorzieningen en openbare plaatsen (voetpaden, openbare gebouwen, parken, enz.) om een betere toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit te garanderen.

  • Actieplan gelijke kansen 2020-2024: het plan bestaat uit 46 acties rond de 3 thema's handicap, LBGTQI+ en gendergelijkheid. 

  • Behoud van het Lokaal Werkgelegenheidsagentschap (ALE)

 

OCMW

  • Ontwikkeling van een nieuw kader en organigram.

  • Bijwerken van een gids over toegang tot huisvesting, die online kan worden geraadpleegd.

  • MIRIAM-project (steun aan alleenstaande moeders).

  • Permanente opening van het onthaalbureau van het OCMW.

  • Opnieuw opstarten van de Sociale Coördinatie, met name belast met de uitvoering van het PASAP 22'-27', in samenwerking met verenigingen + subsidiëring van verenigingen via projectoproepen.

  • Vereenvoudiging van brieven aan burgers: project “KIS & Write” bij het OCMW.

  • Hulp voor de middenklasse: COVID-steun (met name steun voor zelfstandigen), steun “energie” 2022-2023, steun “huisvesting”, invoering van het REDI-instrument (een instrument dat het budget berekent dat een gezin nodig heeft om een menswaardig bestaan te leiden door het gezinsbudget te vergelijken met referentiebudgetten), steun “voeding”, steun “schoolgeld en steun Senioren: Residentie VIVA!: voltooiing van de renovatie van het rusthuis, nieuw management, verbetering van interne processen en instrumenten om het beheer en de bezettingsgraad van de RM te verbeteren, verbetering van de leefomgeving met de renovatie van de tuin, meer activiteiten door het welzijnsteam, enz.

  • VIVA! centrum : ontwikkeling van het VIVA ! Centrum en het Infopunt VIVA ! buiten de muren van het OCMW: echt activiteitenprogramma, uitstappen en opleidingen (bijvoorbeeld informaticaopleiding via het project E-Inclusion).

  • + grote synergiewerk van de nieuwe afdeling “Seniorenparcours” binnen het OCMW (RVT, VIVA! Centrum, dienst seniorenadministratie), met name op het vlak van het plaatsen en bundelen van verschillende projecten: giften aan senioren (2x/jaar), tuintherapie, frequente ontmoetingen tussen de Residentie en het VIVA ! Centrum tijdens evenementen, enz. cultuur”.

  • Voedselhulp: de middelen optimaliseren die worden toegewezen aan de verschillende actoren die betrokken zijn bij de voedselhulp in Jette, via de vzw Voedselhulp Jette. Versterking van de samenwerking tussen het OCMW en de Jetse actoren  + betere synergie tussen de  associatieve opvoedingsactoren + oprichting LOCO-netwerk (Brussels netwerk voor voedselhulp waaraan de Voedselhulp deelneemt, namens alle actoren in Jette, met extra middelen).

  • E-Inclusion project (strijd tegen de digitale kloof, voornamelijk gericht op senioren in Jette).

 

HUISVESTING

  • Rationalisatie van de gemeentelijke woningvoorraad, met name door de doorverkoop en socialisatie van een deel ervan in Lojega of in de particuliere sector.

  • Terbeschikkingstelling van doorgangshuisvesting voor extreme noodsituaties.

  • Voortdurende samenwerking met LOJEGA op het gebied van sociale cohesie en veiligheid.

  • Intensievere bestrijding van verwaarloosde en ondermaatse huisvesting.

  • Verhoging van het aantal privéwoningen beheerd door SVK Jette.

  • Oprichting van een transitcentrum in het vroegere gebouw van de conciërge van het OCMW.

 

SVK 

  • Interne herstructurering van SVK (verbintenissen, informatisering, financieel herstel)

  • Opschoning van de huurmarkt van SVK door zich te richten op kwaliteitswoningen en zich te ontdoen van probleemwoningen.

  • Invoering van een huisvestingseducatiebeleid voor zowel huurders (rechten en plichten, enz.) als verhuurders.

  • Drastisch verminderen van de leegstaande SVK.-huurwoningen.

  • Status als sociale onderneming.

  • Meer dan 450 mensen gehuisvest in een woning van AIS

 

SPORT

  • Bouw van een nieuwe sporthal voor verenigingen in de nieuwe Poelbosschool.

  • Installaties voor street workout in het Jeugdpark.

  • Verhoging van het aantal en de waarde van sportcheques.

  • De buitenschoolse activiteiten van Jette onder controle en ontwikkeld.

  • Organisatie van activiteiten om kinderen aan te moedigen om aan sport te doen, georganiseerd door de vzw Sport te Jette, in samenwerking met het CFS.

  • Joggingparcours.

  • Steun van vzw Sport te Jette voor sportclubs.

  • Jaarlijkse jaarmarktjogging.

  • Ontwikkeling van plannen en verkrijgen van subsidie voor het toekomstige skatepark in het Jeugdpark.

  • Het verkrijgen van subsidies en het ontwerpen voor de renovatie van ingang en de cafetaria in het gemeentelijke voetbalstadion.

  • Aanleg van een nieuw basketbalveld in het Jeugdpark

 

GEZONDHEID

  • Gezonde en duurzame voeding promoten: in scholen (drinkwaterfonteinen, duurzame kantines, gezonde soepen en snacks, seizoenfruit en -groenten, schooltuinen, enz.), in de solidaire kruidenierswinkel CABA Jette en via lokale markten en biologische winkels.

 

CULTUUR

  • Aanzienlijke toename van culturele middelen / aanzienlijke versterking van de steun voor culturele spelers.

  • Uitbreiding en verhoogde financiële steun voor het Magritte Museum.

  • Meer steun voor Jam' in Jette en vele culturele spelers in Jette.

  • Partnerships met cultureel centrum Armillaire en Gemeenschapscentrum Essegem.

  • Jaarlijkse organisatie van Voenk en Wintervoenk.

  • Ondersteuning van de creatie van boekenboxen.

  • Co-organisatie van de Feria Flamenca op de Spiegelplein.

  • 12 monumentale fresco’s

  • Kunstwerken op elektriciteitskasten in openbare ruimtes.

  • 120 vuilnisbakken beschilderd door internationale kunstenaars.

  • Project “Jette Barcelone du Nord”: ontwikkeling van mozaïeken met monumentale en participatieve werken in Boudewijnpark (guinguette), Mercier en in 2024 Léon Theodorstraat en begraafplaats.

  • Creatie en ondersteuning van nieuwe kortstondige culturele podia: Firm ArtLab en CBO.

  • Ontwikkeling en versterking van synergiën met het OCMW, Lojega en het cultureel centrum met het “théâtre hors des murs” –“Troupe des Nouveaux disparus” (om de 2 jaar).

  • Een volledig vernieuwd kunstenaarsparcours om de twee jaar en de creatie van een speciale website.

  • Ontwikkeling en versterking van klassieke muziek in Jette met het KIDA.

  • Een reis naar Argentinië en het ontwikkelen/versterken van internationale banden voor onze academie in Jette en haar vzw Anacruz.

  • Ontwikkeling van nieuwe animaties uit onze bibliotheek.

  • Festival Muziek Jette1090 in Jetse cafés met Jetse groepen en lancering van een website die Jetse muzikale talenten samenbrengt.

  • Nieuw succesvol concept voor het Festival van de Vlaamse Gemeenschap Ontwikkeling en implementatie van het Cultuurbeleidsplan.

  • Versterking van de steun voor interuniversitaire conferenties.

  • Mozaïekfresco op de grond bij de ingang van het Magrittemuseum.

  • Creatie van een mensenrechtenparcours met de Koning Boudewijnstichting en QR-code voor onze Street Art-fresco’s.

  • Organisatie van openluchtbioscoopsessies .

  • Opzetten van online ticketing voor gemeentelijke evenementen.

  • Meerdere investeringen en renovaties in onze culturele gebouwen (academie, cultureel centrum en bibliotheek).

 

FR BIBLIOTHEEK

  • De Covid-crisis: de bibliotheek verleende tijdens de COVID-periode service aan het publiek, hetzij via take-away, hetzij via aangepaste openingen.

  • Er werd een nieuw ontwikkelingsplan ontwikkeld en goedgekeurd door het toezicht van de Federatie Wallonië-Brussel voor de periode 2022-2026

  • De structurele subsidies toegekend door de Federatie Wallonië-Brussel en Cocof zijn tussen 2021 en 2024 verdubbeld, van € 160.000 naar meer dan € 300.000

  • Gratis bibliotheek (lening en copyright).

  • Etikettering van de EPN (digitale openbare ruimte) van de bibliotheek door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

  • Uitvoering van diverse steun- en ondersteuningsprojecten: begeleiding van de blokkade van studenten, publieksschrijver en computerwetenschapper, digitale maatjes, KIND EN GEZIN, etc. ü Plantotek-project en zijn nationale en internationale erkenning (IFLA bibliotheek Green award, boeken Hebdo prijs,...)

  • Vermenigvuldiging van projecten dankzij extra middelen verkregen van subsidiërende autoriteiten: bibliotheekfestival, schrijven, stages, taverne, jeugdconcert, conferenties, shows, schoolevenementen, enz.

 

CRISISBERHEERSING

  • De COVID-crisis heeft de organisatie van het leven en de samenleving ontwricht. De gemeente Jette heeft er een erezaak van gemaakt om onmiddellijk alle nuttige en noodzakelijke maatregelen te nemen:

  • Aankoop of ontwerp en distributie van meer dan 40.000 maskers onder alle inwoners bij de federale/regionale autoriteiten.

  • Oprichting en coördinatie van een netwerk van vrijwilligers om de verplaatsing van senioren en PRM's naar vaccinatiecentra mogelijk te maken.

  • Financiering van feestelijke en muzikale evenementen voor en in verpleeghuizen.

  • Volledige reorganisatie van de diensten tijdens de COVID-periode om de meest efficiënte opvang- en eerstelijnsdiensten te behouden en mensen te ondersteunen die door het virus zijn getroffen.

  • Kinderen verwelkomen op onze scholen.

  • Intensieve aanwezigheid van onze Netheidsdiensten tijdens Covid ter compensatie van ABP-tekortkomingen.

  • Het in stand houden van de zondagsmarkt ondanks covid via tal van maatregelen die de veiligheid van de klanten garanderen.

  • Permanente ondersteuning tijdens de COVID-crisissen voor onze lokale bedrijven via bonussen, verdubbeld voor HoReCa, en een communicatie op netwerken en banners .

  • Inhuldiging in Garcetpark van een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Covid.

  • Beheer van de opvang van honderden Oekraïense vluchtelingen en samenwerking met Jetse families om hen te verwelkomen.

  • Hulp van het OCMW om de toegang tot de meest elementaire behoeften te garanderen.

  • Kinderen verwelkomen in de klassen van onze scholen.

  • Organisatie van bewustmakingscampagnes om energiebehoeften beter te helpen beheren.

  • Gratis bedeling van zuinige lampen.

  • Meer hulp aan eenoudergezinnen die het slachtoffer zijn van de gevolgen van de galopperende inflatie in 2022 en 2023.

 

De “TOP’s” van de zittingsperiode

 

  1. Renovatie van gevel tot gevel van belangrijke verkeersaders en tramrails ter versterking van de bereikbaarheid van Jette en het Gewest voor de Jettenaren.

  2. De organisatie van een echt burgeroverleg in het kader van de herontwikkelings- en mobiliteitsprojecten in de wijk Lecharlier-Amnesty.

  3. Het behalen van de CDQ Magritte en de lopende verwezenlijkingen.

  4. Een OCMW dat zowel het kwetsbare publiek als ook mensen uit de middenklasse ondersteunt.

  5. Intensieve ontwikkeling van alle infrastructuren en hulp ten gunste van fietsverkeer en verhoogde veiligheid van voetpaden.

  6. Het beschermen van het Laarbeekbos tegen de verbreding van de Ring.

  7. De intensieve strijd tegen het viaduct van de gemeente Jette.

  8. Het opstellen en starten van de implementatie van een Lucht-Klimaatplan.

  9. Nog gemoedelijker, talrijker en gezinsvriendelijkere activiteiten en vooral een kerstmarkt die zich zeer sterk heeft ontwikkeld.

  10. Steun voor onze handelaars in tijden van COVID-crisis, maar ook voor onze ouderen, en de aankoop en bedeling van duizenden maskers.

  11. Nieuwe scholen waaronder een nieuwe Nederlandstalige school met refter en sporthal voor twee gemeenschappen.

  12. De creatie van een Gelijke Kansenplan 2020-2024 en de ontwikkeling en betrokkenheid van een Sociaal Actieplan 2021-2026.

  13. fresco’s van monumenten.

  14. Rationalisering van vuilnisbakken, netheidsacties in buurten.

  15. Elektrificatie en/decarbonisatie van transport.

  16. Rationalisering van de gemeentelijke woningvoorraad

bottom of page