top of page
Louis Vandenheede - Copy.jpg
Louis VANDENHEEDE
Een lange erfenis
Schepen van 1983 tot 2002

Louis Vandenheede werd geboren in 1937 en stapte pas laat in de politiek, samen met Jean-Louis Thys. Hij stelde zich voor het eerst kandidaat in 1982, behaalde 481 stemmen en werd Sschepen. Hij werd bevoegd voor Leefmilieu (Groene Ruimten, Beplanting en Openbare Reiniging), Onthaal en Informatie, Franstalige Jeugd en Dagkuren – . wat lLogisch bleek voor een deze schooldirecteur.

 

Tijdens zijn mandaat opende hij de speelplaatsen van 2 scholen tijdens de zomervakantie, tot grote vreugde van meer dan 1.500 kinderen. Hij richtte een huiswerkschool op in samenwerking met "Jeunesses Scientifiques", blies het Centrum "Infor-Jeunes" nieuw leven in, introduceerde de vermesting wormenkweek (een project dat werd bekroond door het Gewest), introduceerde de selectieve inzameling van oud papier binnen de gemeentelijke administratiehet gemeentebestuur en de eerste glasbellen, enz.

Bij de verkiezingen van 1988 behaalde hij met 730 stemmen de hoogste score in het LBJLT achter Jean Louis Thys. Hij wordt natuurlijk opnieuw Sschepen en behoudt de verantwoordelijkheid voor het milieu - zijn hobby - en de dagkuren, maar neemt ook alle sociale aspecten van de gemeente voor zijn rekening (toezicht op het OCMW, gezin, gezondheid, werkgelegenheid, pensioenen, gehandicapten, crèches, gezinsondersteunende diensten, enz.)

In november 1988 richt hij de PWA (plaatselijke werkgelegenheidsagentschap) A.L.E. op en wordt later lid van de Adviescommissie voor het Milieu. Louis renoveert de gemeentelijke serres om energieverliezen te beperken, richt samen met Jean Vossen het Jjetse filiaal van Télé-Secours op, organiseert een grote actie voor Roemeense dorpen en voor de slachtoffers van de oorlog in Joegoslavië, organiseert infodagen over drugsverslaving en ook nog cursussen tuinieren voor amateurs. Hij herinrichtte de parken Huybrechts en Garcet en de speeltuin Liebrecht (die een prijs won in Montreal), creëerde de speeltuinen van de Clos Jectagaarde en van Esseghem, organiseerde de inzameling van plastiekenc flessen, richt de   en lanceerde de dienst Netheid Ombudsman op en lanceerde de eerste hondentoilettencanisites. Tijdens zijn mandaat kreeg de gemeente het label "Gemeente voor een Europees Milieu". Hij steunde en was voorzitter van de kinderboerderij, die nog steeds elk jaar honderden kinderen opvoedt en vermaakt.

Hij werd herkozen in 1994 en bleef zich bezighouden met alle sociale zaken, maar verruilde Milieu voor Stedenbouw.  Louis werd herkozen als Sschepen bij de verkiezingen van 2000, maar pas in 2002, op 65-jarige leeftijd, trad hij definitief af, omdat hij de leeftijdsgrens had bereikt die de LBJette had gesteld voor het bekleden van een functie in het Ccollege. Hij zal bijna 20 jaar lang zijn ervaring en kennis hebben ingebracht in de gemeente. Hij blijft gemeenteraadslid en zal zich in 2006 opnieuw verkiesbaar stellen voor de LBJette.

Louis heeft ook zijn stempel gedrukt op de geesten van degenen die het geluk hadden hem gekend te hebben, door zijn diep humanistische waarden. Hij was een zeer vriendelijke en zorgzame man, innemend en aandachtig voor het welzijn van zijn medeburgers.

De Jettenaren hebben dierbare herinneringen aan een man die toegewijd was aan zijn gemeenschap. Louis combineerde , die striktheid, vriendelijkheid en humor combineerde met een open geest en was altijd bereid een bereidheid om aandachtig en geduldig naar anderen te luisteren die iedereen in hem herkende.

LBjette-Louis Vandenheede-1
Foto_2023-08-02_124719 (8)_edited.jpg
bottom of page