top of page
dufour thielemans thys  vossen vermeiren  vdh collège 82-88_edited.jpg

Jean VOSSEN

Een dynamische schepen voor een sportieve et levensvolle gemeente

Schepen van 1977 tot 1995

Een dynamische schepen voor een sportieve et levensvolle gemeente

Op bijna 50 jaar oud besloot deze huisarts de stap naar de politiek te zetten. In 1976 stelde hij zich voor de eerste keer verkiesbaar en met 621 stemmen voor (de beste score op de PSC-lijst na Jean-Louis Thys) erfde hij een schepenpost: die van gezondheid en gezin, waaraan sport werd toegevoegd. In 1982 boekte hij nieuwe vooruitgang en vanaf dat moment werden zijn verantwoordelijkheden uitgebreid met alles wat met handel te maken had, waaronder de jaarmarkt.

In samenwerking met de gemeente organiseert Jean Vossen sportactiviteiten voor jongeren van 12-18 jaar tijdens de schoolvakanties en dankzij zijn hulp ontstaan de eerste buurtrommelmarkten. In 1986 werd op zijn initiatief een half-court veld, de nieuwe trendy sport, ingehuldigd in het Jeugdpark.

Na de verkiezingen van 1988 behield Jean Vossen dezelfde verantwoordelijkheden. Onder zijn impuls werd de zondagsmarkt uitgebreid op de Jetselaan en werden de kermisattracties gediversifieerd. Het was in dit jaar dat de eerste lasershow plaatsvond tijdens het vuurwerk op de jaarmarkt. Het was ook de eerste keer dat er medailles werden uitgereikt aan Jettenaren die al 50 jaar de gemeente woonden.

1990 kende 3 nieuwe sportevenementen: het Sportbal, de Jetse Sportverdiensten en een overeenkomst met het Athénée Royal de Jette voor het gebruik van hun sportzaal buiten de schooluren. Het was ook het jaar van de eerste kerstmarkt. Het jaar daarop werden sporttoernooien ingevoerd tijdens het weekend van de Jaarmarkt.

Een aantal van deze sportieve evenementen waren het resultaat van de goede verstandhouding en samenwerking met Benoît Gosselin, toenmalige voorzitter van het Sportcomité.

Na 18 jaar bij het College besloot Jean op 65-jarige leeftijd om zich niet meer kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 1994 en te genieten van een welverdiende pensioen.

Hij verliet de politiek op hetzelfde moment als zijn twee collega's Jacques en Olivier.

De krant Le Soir* herinnert ons aan dit ontroerend moment:

De laatste Gemeenteraad van het jaar in Jette stond in het teken van het ontroerende afscheid van Jean Vossen. Hij was 18 jaar lang Schepen van sport en kon zijn emotie niet bedwingen toen hij een vurig eerbetoon kreeg van de gemeenteraadsleden.

Jean Vossen is niet het enige oud-lid dat de gemeenteraad van Jette verlaat. Andere leden zijn Olivier Colla (die naar Watermaal-Bosvoorde verhuist) en Jacques Dufour, die de lokale politiek verlaat.

*https://www.lesoir.be/art/d-19941221-W39F8P?referer=%2Farchives%2Frecherche%3Fdatefilter%3Danytime%26sort%3Ddate%2520desc%26word%3Djean%2520vossen%2520jette

bottom of page